Bakgrund och syfte
Dagvatten är tillfälligt förekommande regn- och smältvatten som rinner av markytor, tak, gator och andra konstruktioner. Begreppet dagvatten används för vatten från urbana miljöer och samlad bebyggelse. Policyn omfattar förutom dagvatten också dräneringsvatten och tillfälligt uppträngande grundvatten.
Syftet med denna policy är att ange vilka grundprinciper som gäller för att utveckla en långsiktigt hållbar dagvattenhantering inom Motala kommun. Policyn utgör en del av kommunens arbete med övergripande planering för att uppfylla kommunens skyldigheter enligt vattendirektivet och för att uppnå en god bebyggd miljö.
För att kommunens alla verksamheter ska kunna arbeta mot samma mål har denna policy, tillsammans med dokumentet ”Riktlinjer för hållbar dagvattenhantering”, arbetats fram för att ge ramar och vägledning kring hur dagvatten hanteras inom kommunen. Policyn ger
den övergripande viljeinriktningen och är mer politiskt inriktad medan riktlinjerna är mer verksamhetsinriktade.
Policy för hållbar dagvattenhantering antas av fullmäktige. Kommunstyrelsen tar initiativ till att policyn aktualitets prövas och vid behov revideras varje mandatperiod. Policyn ger underlag för en handlingsplan och riktlinjer dessa antas av kommunstyrelsen.
Policydokumentet är främst avsett för kommunkoncernens interna arbete men berör alla fastighetsägare, verksamhetsutövare och exploatörer inom Motala kommun. Policy, med tillhörande riktlinjer, ska följas i plan- och bygglovsprocessen, vid tecknande av exploateringsavtal samt i förvaltningarnas och VA- huvudmannen övriga arbete.