Vatten och avlopp
Krav
Ansvar
Teknisk serviceförvaltning Vatten är VA-huvudman och har ansvar för alla ingående ledningar, anordningar och brunnar som tillhör det allmänna, kommunala ledningsnätet.
Samhällsbyggnadsförvaltningen enhet Gata och park har ansvar för att föreskrifterna följs. Projektörer, entreprenörer eller intraprenörer som har frågor, kan kontakta driftingenjör Vatten via kommunens servicecenter.
Kontroll
Påverkande arbeten kontrolleras löpande. När ett arbete är avslutat ska beställaren eller projektledaren göra en slutbesiktning. Slutbesiktningen ska innehålla en kontroll av det arbete som är beskrivet i dokumentet, samt av övriga arbeten, så att de inte påverkar ledningsnätets drifttillgänglighet och funktion i framtiden.
Projektering
Allmänna VA-ledningar projekteras i egen regi enligt Svenskt Vattens branschstandard. Projekteringen samordnas av den som är projektansvarig.
Nivåjustering av nedstigningsbrunn
Nedstigningsbrunnar får höjdjusteras med max två förhöjningsringar/passdelar till en sammanlagd höjd av 200 mm. Om det behövs större höjningar ska konan monteras ned och mellandelar användas. Höjdjusteringar över konan på nedstigningsbrunnar, i den del som är 646 mm, ska inte överstiga 350 mm. Det inkluderar både passdel och betäckning. Betäckningar får inte vila direkt på konan på körbara ytor, utan ska vila på asfalt eller grus för att förhindra att brunnen skadas. För plastbrunnar ska minst en skrapring läggas mellan betäckningen och brunnen. På mycket trafikerade ytor läggs även en betongring, dimension 700, runt plastkonan för att skydda brunnen för trycklaster och minimera risken för sättningar.
Betäckningar för brunnar
Betäckningarna ska följa svensk standard. Frågor om fabrikat och annat ställs till driftingenjör Vatten via kommunens servicecenter.
Nedstigningsbrunnar och tillsynsbrunnar
På asfalterade ytor och grönytor används flytande och självlåsande betäckningar. På stensatta och grusade ytor används fast betäckning .
Rensbrunnar
Betäckningar på rensbrunnar ska inte vara självlåsande (undantag vid lekplatser eller andra aktivitetsparker) och de ska följa svensk standard. Det ska vara fyrkantig betäckning på brunnar för spillvatten och rund betäckning på brunnar för dagvatten.
Nivåjustering av anordning på trycksatta ledningar
Teleskopgarnityr med betäckning
Garnityr ska vara teleskopiska och av den modell som ventilleverantören rekommenderar. Garnityret ska vara fäst mot ventilen och betäckningen. Skyddsrör ska vara av slagtålig PE. Betäckningen ska vara flytande, kopplad i garnityret och ligga i nivå med den färdiga ytan. Ramen kan vara rund eller fyrkantig – runda ramar används för vatten och fyrkantiga för spillvatten.
Spindelförlängning med skyddsrör
Spindelförlängningar ska göras i ett stycke och får inte skarvas. Spindelförlängningar och skyddsrör ska lodas och passas in i höjdläge. Avståndet mellan spindelförlängningens topp och betäckningens underkant ska vara 100-200 mm. Skyddsröret ska monteras så att ventilspindeln och hylsan skyddas mot inträngning av jord. Det innebär att hela nyckelstången byts vid en större höjning av vägen.
Brandpost
Avståndet ska vara 150–200 mm mellan ventilspindels topp, eller spindeltapps överkant, och lockets underkant. Betäckningen till en brandpost i asfalt ska vara flytande, rund med spetthål. I stensättning ska betäckningen vara fast, fyrkantig och ställas på betongfyrkant. Anslutningskopplingen ska vara av typen C, Billman. Vid funktionskontroller efter en nivåjustering görs låsningen av spolrör av VA-huvudmannen.
Förändring av gatusektionen
När gatusektionen förändras kan VA-anordningar behöva flyttas för att inte hamna mitt i ett körfält eller en gatstenskant, vilket försämrar driftmöjligheterna. Om VA-anordningar behöver flyttas görs det i samråd med driftingenjör Nät och bekostas av den part som är ansvarig för förändringen.
Den som vill ha en anslutning till de allmänna VA-ledningar gör en anmälan till kommunens servicecenter.