Kabel
Krav
Kabel ska hanteras enligt gällande KJ41 kapitel 5 Kabelhantering.
Om inget annat anges gäller att
- all belysningskabel i mark ska förläggas med kabelband, typ SPN
- gruppkabel ska vara av typen SE-N1XE-U 4G10 Gul, alternativt SE‐N1XE‐AR 4G16 Gul med rund kabelkropp, fabrikat Nexans eller motsvarande. Den här typen är känslig för UV‐strålning och får inte förläggas öppet.
- gruppledning ska vara av typen ACEFLEX RV-K 3G1,5 eller likvärdig
- gruppledning på spännlina eller vägg ska vara av typen SE‐N1XV‐K 3G1.5 eller likvärdig utom när väggens färg inte är lämplig för en svart kabel. Då ska motsvarande vit kabel användas. Kabel till armatur på lina ska ha en extra längd på 0.3 m i sling vid armaturen
- gruppledning i stolpe ska vara av typen ACEFLEX RV-K 3G1,5 och ha en extra längd om 0.5 m
- skarvar av gruppkabel i mark ska aldrig ske mot 1‐faskabel*
- skarvar av gruppkabel i mark mot pappersjordkabel ska undvikas*
- ändtätning av kabel i mark ska göras med minst två kortslutna ledare och krymphätta
- en skiljande avläggning i en stolpe ska isoleras med toppklämmor alt WAGO. PEN‐ledaren ska vara ansluten.
* Om det inte är möjligt att ansluta i en stolpe får en skarv göras mot 1‐fasig kabel eller pappersjordkabel, men synsättet ska vara ”gräv till närmaste stolpe”.
Kabel mellan belysningscentral och stolpe och mellan stolpar ‐ gruppkabel
All nyläggning ska i första hand ske med kabel av typen SE‐N1XE‐AR 4G16 Gul (16 mm2 aluminiumkabel med gul yttermantel och rund kabelkropp). I andra hand kan kabel av typen SE‐N1XE‐U 4G10 Gul användas. Andra typer av kabel får användas först efter samråd med belysningsansvarig på Motala kommun. Dessa typer av kabel är känsliga mot UV‐strålning och får inte förläggas öppet eller så att de kan skadas av UV‐ strålning. En kabel ska skyddas mot UV‐strålning med skyddsrör av lämplig typ och dimension, om övergången mellan mark och stolpe blottar kabeln.
Ett TN‐C‐system (4‐ledare) kan mata ett TN‐S‐system (5‐ledare), antingen från belysningscentralen eller från en belysningsstolpe. Ett TN‐S‐system (5‐ledare) får däremot ALDRIG mata ett TN‐C‐system (4‐ledare). Om en sådan situation uppstår måste TN‐S‐systemet byggas om till ett TN‐C‐system.
Kabel mellan stolpcentral och exempelvis markstrålkastare
En gruppledning med en kabel mellan en stolpe (stolpcentral) och exempelvis en markstrålkastare, en pollare utan egen säkring, ett väderskydd eller liknande, ska vara av typen SE‐ N1XV‐K 3G1.5. Kabeln ska förläggas i rör av typen SRN50 med slät insida. Röret ska ansluta mot fundamentet så att kabeln kan bytas utan schaktning.
Förläggning av gruppledning mot fundament
Kabel på spännlina
Kabel på en spännlina ska klamras med UV‐beständiga buntband och vara av typen SE‐ N1XV‐K 3G1.5 eller EKLK 3G1.5. Se informationen längst upp på sidan.
Kabel på vägg
Kabel på en vägg, till en spännlina eller väggarmatur, ska klamras med svarta UV‐beständiga skruvklamrar och vara av typen SE‐N1XV‐K 3G1.5. Om det är olämpligt med en svart kabel på väggen ska typen EKLK 3G1.5 användas, med vita UV‐ beständiga klamrar.
Kabel i stolpar
En installationskabel ska vara mantlad, få- eller mångtrådig, godkänd för fast förläggning inom- och utomhus, med minsta area 1,5 mm2 (min. 3G1,5 mm2) och av typen FQQ, FXQ eller ES-N1XZ1-K(ACEFLEX).
En installationskabel till armaturer med isolationsklass II (dubbelisolerad) kan vara av typen 2-ledare (min. 2×1,5 mm2).
Förmonterade anslutningsledningar till armaturer ska vara utförda enligt SS-EN 60 598. Invändigt förlagda ledningar får inte skarvas.
Utvändiga ledningar får endast skarvas i kopplingsdosa.
Vid genomföringar ska ledningen skyddas med en kabelförskruvning, tätningshylsa eller bussning. Genomföringar ska göras undertill på skåp där det är möjligt.
Kabelskarv
Rakskarv ska utföras med krympslangskarv.
Grenskarvar får inte förekomma.