Förorenad mark
Krav
Verksamhetsutövarens ansvar
I första hand är den som har orsakat föroreningen ansvarig för undersökning och sanering. Ansvaret kan delas solidariskt mellan flera verksamheter eller fastighetsägare. Om det inte finns någon ansvarig verksamhet kvar som kan bekosta undersökning och sanering, är fastighetsägaren eller den som utför ett arbete inom det förorenade området ansvarig.
Tillsyn av förorenade områden
Miljö- och hälsoskyddsenhetens tillsyn av föroreningsskador styrs framför allt av yttre faktorer som flyttning eller nedläggning av verksamheter, olyckor, fastighetsköp, pågående utredningar och efterbehandlingar.
Förorenade områden i detaljplaner
En bra hantering i planskedet innebär färre överraskningar i byggskedet. Tidigare markanvändning, verksamhetshistorik och risken för förorenade fyllnadsmassor är en grund för att bedöma miljörisker och undersökningsbehov.
Om det finns föroreningar behöver man undersöka ansvarsfrågan, men också behovet av markmiljöundersökning och ”sanering”. Naturvårdsverket har olika generella riktvärden för förorenad mark. Känslig Markanvändning (KM) brukar tillämpas inom mark för bostadsområden, skolor och liknande. Mindre Känslig Markanvändning (MKM) brukar tillämpas inom mark för kontor, trafikområden, industrier och liknande.
Om ett miljöfarligt område upptäcks i ett sent skede kan det leda till att
- arbetet måste avbrytas i väntan på myndighetens utredning och eventuellt stoppas.
- arbetsmiljörisker uppstår – under planeringen är ett tidigt fokus på arbetsmiljöfrågor viktigt.
- kostnaderna ökar för att hantera föroreningar, åtgärder och förseningar.
- en plan för vattenhantering (länshållning) behöver tas fram.
- att arbetet drar ut på tiden eftersom föroreningen behöver anmälas till tillsynsmyndigheten enligt anmälningsplikten.
Rekommendationer
Så sprids föroreningar
Föroreningar som har hamnat i mark, grundvatten eller i sediment blir ofta kvar under lång tid om inget görs. Många föroreningar kan spridas vidare till vattendrag och grundvatten och kan påverka människan eller miljön på lång sikt. I vissa fall kan föroreningar också få akuta konsekvenser.
Människor kan utsättas för föroreningar på många olika sätt, exempelvis genom damm, direkt intag av jord, hudkontakt, inandning av ångor, intag av mat och dricksvatten. Spridningen är ofta långsam och påverkas bland annat av markens sammansättning, nederbörd, grundvattenrörelser och biologiska processer.
Föroreningar kan även påverkas och spridas av aktiviteter som exempelvis schaktning.