Buller

Buller är oönskat ljud som påverkar hälsa och livskvalitet. Den som har en bullrande verksamhet, till exempel ett bygge, en industri eller är väghållare har ansvar för de hälso- och miljöstörningar som kan uppkomma från buller.

Krav

Trafikbuller

Den vanligaste bullerkällan i boendemiljöer är vägtrafik. Hur hög bullernivån från vägtrafiken blir vid en bostad, beror till stor del på hur många fordon som passerar på vägen och hur långt från vägen huset ligger.

När trafikbuller ska bedömas, är det riksdagens riktvärden för trafikbuller som gäller. Störande vägbuller hanteras i första hand av väghållaren. Trafikverkets karta Nationell vägdatabas visar vem som äger vägen.

Installationer i bostäder som kan alstra buller är bland annat ventilationsanläggningar, hissar, värmepumpar och fjärrvärmesystem. Buller från aktiviteter inne i byggnaden kan komma från källor som exempelvis de boende, tvättstugor, samlingslokaler eller hantverksaktiviteter. Ett särskilt problem är basljud från musikanläggningar, som dämpas dåligt av väggar och golv.

Störande buller i hyreshus

Fastighetsägaren ansvarar för bullerstörningar från hyreslägenheter. Klagomål när det gäller boendemiljöer, offentliga lokaler, buller och luftkvalitet hanteras av bygg-och miljöenheten i Motala kommun.

Klagomål på boendemiljön

Buller på offentliga platser

Arbete som orsakar störande buller på offentliga platser, exempelvis stenkrossning, pålning och nitning, får inte ske utan polismyndighetens tillstånd under följande tider:

vardagar, klockan 18.00-6.45
lördagar, hela dygnet
söndagar och helgdagar, hela dygnet.

Ljudnivåer på offentliga tillställningar

Exempel på offentliga tillställningar är krogar, diskotek, uteserveringar, konserter och evenemang utom- och inomhus.

Verksamhetsutövarens ansvar

Den som bedriver en verksamhet, verksamhetsutövaren, är skyldig att se till att ljudnivån inte är högre än de fastställda riktvärdena i lokaler eller på platser där hög musik spelas. På evenemang som besöks av barn råder extra strikta krav.

Om en verksamhet inte följer kraven har kommunen rätt att förelägga verksamhetsutövaren att göra åtgärder som sänker ljudnivån.

Kommunen har tillsyn över industrier, verkstäder och andra bullrande verksamheter och kan ställa krav på dem om bullret orsakar problem. Tillsynen utförs av miljö- och hälsoskyddsenheten.

Vid detaljplaner och nybyggnad ska hänsyn tas till
• framtida trafikmängder
• framtida kollektivtrafik
• den genomsnittliga ljudnivån över dygnet och den maximala ljudnivån
• lågfrekvent ljud inomhus längs busslinjer och busshållplatser
• påverkan på befintlig bebyggelse.

 

Rekommendationer