Lekplatser
Det är viktigt att barns behov av lek och rörelse finns med hela vägen från gestaltning till genomförande när en ny lekplats tas fram. Den välplanerade och välutrustade lekplatsen stimulerar fantasin och inbjuder till lek för alla. I en bra lekmiljö finns det platser för lek i grupp och enskilt, för både rollekar och rörelselekar. När lekplatser planeras ska de så långt som möjligt göras tillgängliga för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar men hänsyn bör också tas till utbudet i närliggande lekmiljöer och önskemål som har kommit in efter samråd.
Förordningar som styr lekplatsers och lekredskaps utformning är Plan- och bygglagen (PBL), Boverkets byggregler (BBR), Produktsäkerhetslagen och Europastandarderna för lekredskap och stötdämpande underlag SS-EN 1176 och SS-EN 1177.
Krav
Motala kommuns Lekplatsplan ska alltid följas.
LEKPLATSPLAN 2010 (DOC, 6,9 MB)
Lekutrustning som planeras och anläggs ska följa aktuell säkerhetsstandard. Det säkerställs genom att en certifierad besiktningsman är delaktig i projekteringen och anläggningen genom granskning eller på annat sätt. Anläggningar och installationer under mark ska dokumenteras och fotograferas innan marken täcks över.
Hänsyn ska tas till tillgänglighetsaspekten vid planering och anläggning av lekplatser.
Installationsbesiktning och slutbesiktning av nya lekplatser ska göras av kommunens upphandlade besiktningsman. Besiktningen ska beställas genom kommunens lekplatsansvariga på enheten Gata och Park.
Lekredskapens fallutrymme enligt SS-EN 1176 och SS-EN 1177 ska framgå på ritningen. Avståndet mellan lekredskapen ska vara större än det nödvändiga fallutrymmet för att det ska vara möjligt att göra justeringar på plats och för att underlätta montering.
Insynen ska vara god på lekplatsen och det ska finnas belysning.
Brunnsbetäckningar ska vara av typen självlåsande.
Ytor med fallskydd i sand ska avgränsas från gräsytor med en sarg av trä.
Grindar, ingångar och vägar ska vara tillräckligt breda för de driftsfordon som krävs. Det ska finnas en fri bredd på minst 2,8 meter och en anpassad överbyggnad.
Gångvägarna ska vara utformade så att de är tillgängliga för alla. Gångytorna ska kunna skötas med maskin. Undvik smala passager och skarpa hörn. Det minsta måttet för att kunna ogräsrensa grusgångar med maskin är 2,5 meter.
Sandbyten och påfyllning ska kunna göras med maskin.
Det ska finnas en kant som skiljer olika material åt, exempelvis sandyta och gummiasfaltsyta.
Det ska alltid finnas en informationsskylt vid entrén till lekplatsen, med information om lekplatsens namn eller namn på närmsta intilliggande väg samt lekplatsens koordinater. Det ska också finnas kontaktuppgifter för felanmälan.
Det ska alltid finnas sittplats, bord och papperskorgar på lekplatsen.
Stadsmiljöprogram (PDF, 675 kB)
Rutschkanor ska inte placeras i riktning mot söder, eftersom de riskerar att bli för varma.
Växter som kan framkalla hudbesvär, har vassa tornar eller rubriceras som mycket giftiga i giftinformationscentralens växtlista, får inte projekteras in på en lekplats eller i direkt anslutning till den.
Rekommendationer
Gummigranulat och liknande material bör undvikas, eftersom de innebär stora reparationskostnader och miljöpåverkan. Användning av dessa material bör vara väl motiverad.
Träflis bör hellre användas än täckbark, eftersom träflisen har längre livslängd innan den multnar och tappar sina fallskyddande egenskaper. Materialet bör beräknas med packningsmån och överfyllas 10%.
Undvik stora buskar i närheten av fallsand, bakbar sand och gummiytor. Löven bildar humus som försämrar fallunderlaget och grenar växer in i säkerhetsutrymmet runt lekredskapen. Träd som placeras i närheten bör vara av arter som inte har små och lätt nedbrytbara blad. Exempel på bra trädval vid lekplatser är ek, bok, lönn och platan. En vandrande skugga vid lekplatsen är en fördel.
Gungställningar bör placeras så att det inte finns risk att barn springer in i dem. Vid behov kan inspringningsskydd användas.
En plan för dränering och dagvattenhantering bör göras. Generellt sett ska alla ytor med sand, flis, gummi och konstgräs ha en dränering.