Invasiva arter
Invasiva växter sprider sig snabbt och är svåra att bli av med när de väl har etablerat sig, något som drabbar inhemska arter och påverkar den biologiska mångfalden. Invasiva växter kan även orsaka andra allvarliga problem. Exempelvis kan jättelokans växtsaft ge mycket allvarliga brännskador i kontakt med bar hud och den måste därför hanteras med försiktighet. Parkslide kan sprida sig mycket snabbt via kraftiga rötter, som kan tränga in i husgrunder och ledningar. Om du är osäker på om du har hittat en invasiv växtart kan du hitta alla listade arter på Naturvårdsverkets webbplats.
Invasiva arter på Naturvårdsverkets webbplats
Bilder på invasiva arter på Artfakta
För att minska spridningen av invasiva främmande arter finns det både EU-lagstiftning och svenska regler som kompletterar EU-förordningen. Länder, verksamheter och privatpersoner får inte handla med, sprida eller hantera invasiva arter. Alla markägare, som kommuner, är dessutom skyldiga att se till att arterna inte kan reproducera sig eller sprida sig. I Motala finns två invasiva arter, jätteloka och jättebalsamin, som alla markägare har en lagstadgad skyldighet att aktivt bekämpa.
Om invasiva arter på Naturvårdsverkets webbplats
När man upptäcker invasiva växter i samband med ett exploaterings- eller investeringsprojekt är tiden för åtgärder ofta begränsad. Vilken åtgärd som är mest lämplig skiljer sig från fall till fall och beror på platsens förutsättningar och vilken växt det handlar om. I Naturvårdsverkets metodkatalog för bekämpning av invasiva främmande växter finns det förslag på olika metoder för olika arter.
Metodkatalog för bekämpning på Naturvårdsverkets webbplats
Innan projektet startar ska det finnas en plan för hur spridningen ska begränsas och hur växtdelar och massor med växtdelar ska tas omhand. Till exempel behövs det rutiner för hur man rengör fordon, arbetsmaskiner och skor som har varit i kontakt med invasiva växter. Vissa åtgärder kan behöva anmälan till tillsynsmyndighet och behöver planeras i god tid.
Det är förbjudet att transportera jordmassor och växtavfall som innehåller EU-listade invasiva främmande arter. Undantaget är transporter till en anläggning för destruktion. Det är dock viktigt att täcka avfallet noga vid transport.
Vägleding för avfallshantering på Naturvårdsverkets webbplats
Krav
Vid planering, projektering och anläggning gäller följande krav:
- Inget arbete får utföras i närheten av de invasiva arterna jätteloka, jättebalsamin, parkslide eller jätteslide utan samråd med ansvarig på Gata och Parkenheten.
- I samband med projektering ska invasiva växter inventeras inom projektområdet.
- Innan projektet startar ska det finnas en plan för hur spridningen ska begränsas och hur växtdelar och massor med växtdelar ska tas omhand.
- En lämplig metod för hantering och bekämpning av invasiva arter inom arbetsområdet ska slås fast i samråd med ansvarig på Gata och Parkenheten.
- Jordmassor där det förekommer jätteloka, jättebalsamin, parkslide eller jätteslide får inte grävas upp och flyttas, inom eller utanför arbetsområdet. Undantaget är transporter till en anläggning för destruktion i samband med utrotning, under förutsättning att reglerna för avfallstransporter följs.
- Växtmaterial med jätteloka, jättebalsamin, parkslide eller jätteslide ska läggas i förslutna påsar och slängas på en återvinningscentral för förbränning, enligt återvinningstationens regler.