12. Ordlista
ABVA Innehåller bestämmelser som reglerar förhållandet mellan VA-huvudman och ansluten kund/fastighetsägare för hur man får använda sig av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Motala kommun.
Allmän platsmark Mark som i detaljplan redovisas som allmän plats, såsom gata, natur och park, eller mark som funktionellt motsvarar sådan mark som kommunen ansvarar för.
Allmän dagvattenanläggning Ledningar, diken, dammar eller andra anordningar avsedda för bortledning av dagvatten som ingår i det kommunala ledningsnätet för
dagvatten som har anordnats och används för att uppfylla kommunens skyldigheter enligt lagen om allmänna vattentjänster.
Avloppsvatten Gemensam benämning på spillvatten, dagvatten och dräneringsvatten.
Avrinningsområde Del av område som avvattnas (rinner) till samma vattendrag. Området avgränsas mot andra avrinningsområden genom vattendelare.
Avvattna Hantering av dagvatten genom dränering, infiltrering mm.
Bräddning När obehandlat spillvatten/avloppsvatten går rakt ut i recipient, oftast på grund av tillfällig kapacitetsbrist i systemet.
Dagvatten Regn och smältvatten från snö och is som avrinner från hårdgjorda ytor såsom tak, vägar, parkeringsplatser o.d.(Mark- och miljööverdomstolens definition MÖD M 2257-13). Tillfälliga flöden av exempelvis regnvatten, smältvatten, spolvatten och framträngande grundvatten (enligt propositionen 05/06:78 till lagen om allmänna vattentjänster).
Dagvattenservis Anslutningsledning för dagvatten från fastighet till VAhuvudmannens anläggning.
Dagvattenbrunn Brunn avsedd för uppsamling och avledning av dagvatten.
Detaljplan (DP) Är ett kommunalt dokument inom fysisk planering och anger hur ett begränsat område i en kommun eller motsvarande skall bebyggas och hur mark- och vattenområden får användas.
Dränering Avvattning av mark genom bortledning av sjunkvatten och grundvatten i ledning.
Dräneringsvatten (dränvatten) Vatten som passerat genom mark och avleds med dräneringsledningar.
Enskild VA-anläggning, vatten- och avloppsanläggning VA-anläggning eller annan anordning för vattenförsörjning eller avlopp som är i privat ägo.
Ekosystemtjänster Begreppet och tankesättet används för att synliggöra de värden som naturen ger oss människor. Ekosystemtjänster är alla produkter och tjänster som naturens ekosystem ger oss människor och som bidrar till vår välfärd och livskvalitet. Ett ekosystem bidrar med flera tjänster på samma gång, så kallad multifunktionalitet. Grönskan och vattnet i staden ger till exempel renare luft, bättre lokalklimat, ökad hälsa, klimatanpassning, bullerdämpning och möjlighet till närodlad föda.
Exploateringsavtal Civilrättsligt avtal mellan markägare och kommun. Upprättas i samband med detaljplaneläggning.
Förbindelsepunkt Ansvarsgränsen mellan den allmänna VA-anläggningen och fastighetens VA-installation.
Fördröjning Utjämning av dagvattenflöde innan det når recipient.
Gröna tak Takvegetation som reducerar dagvattenavrinning genom upptag och magasinering av nederbörd som sedan kan avdunsta. Består ofta av torktåliga sedumarter.
Hårdgjorda ytor Ytor där vattnet inte kan infiltrera t.ex. tak, parkeringsplatser, gator och vägar. I princip allt inom tätort som inte är gröna ytor.
Infiltration Vattnets naturliga inträngning i markytan.
Inläckage Vatten som tränger in via sprickor, skarvar eller hål i spillvattenledningar.
Instängt område Område varifrån dagvatten inte kan rinna vidare.
Kommunal infrastruktur Avser kommunala anläggningar och strukturer för grundläggande behov i samhället som t.ex. vägar, vatten, avlopp, dagvatten.
LOD Lokalt omhändertagande av dagvatten är den samlade benämningen för olika åtgärder för att minska eller fördröja dagvattenavrinningen från privat mark innan vattnet tillförs det allmänna dagvattensystemet. Det vill säga åtgärder nära den ytan som nederbörden faller på. Innebär att man försöker efterlikna naturens sätt att ta hand av dagvatten genom avdunstning, fördröjning och infiltration.
Markanvisning Överenskommelse mellan en kommun och en byggherre som ger byggherren ensamrätt att under en begränsad tid och under givna villkor förhandla med
kommunen om överlåtelse eller upplåtelse av ett visst markområde för bebyggande.
Miljökvalitetsnormer (MKN) Miljökvalitetsnormer för vatten är bestämmelser om kvaliteten på miljön i en vattenförekomst. Vilken miljökvalitetsnorm som gäller för ett specifikt vatten finns i VISS (sök på vattenförekomster och/eller områden).
PAH Polyaromatiska kolväteföreningar
PBL Plan- och bygglagen
Recipient Vattendrag, våtmarker och sjöar som dagvatten rinner till.
Rännstensbrunn Dagvattenbrunn avsedd att samla upp vatten i gatumiljö eller parkmiljö, försedd med gallerlock, som är fastighetsägarens ansvar.
Sedimentera Partiklar i vattnet faller till botten.
Sekundär ytavrinningsväg En ytlig alternativ avrinningsväg för att klara extrem nederbörd.
Servisledning Den ledning som förbinder en byggnad eller fastighet med den allmänna VA-anläggningen.
Spillvatten Flytande orenat vatten (avloppsvatten) från hushåll och verksamheter, till exempel vatten från diskhoar, toaletter, duschar och olika processer i industrin.
Suspenderat material (SS) Ett mått på organiska och oorganiska partiklar som kan sedimentera.
Svackdiken Grunda dikesanvisningar för öppen bortledning av dagvatten.
Ytavrinning Vatten från nederbörd och snösmältning som inte infiltreras utan rinner ovanpå markytan.
Vattentjänster Vattenförsörjning och avlopp (VA) inkluderat dagvatten.
Verksamhetsområde Område där kommunen anses har ett ansvar för vatten- och avloppsförsörjningen. Vatten och avlopp anordnas genom allmän VA-anläggning. Inom området gäller den kommunala VA-taxan.
ÅDT Årsdygnstrafik
Öppen dagvattenhantering Dagvatten avleds i öppna system, det vill säga att lösningen har en öppen vattenyta såsom svackdiken, diken, bäckar, dammar eller
våtmarker etc.
Översvämningsyta Markyta för tillfällig ansamling av vatten.