5. Digitala verktyg och information från externa hemsidor
Motalas kommun har GIS-system, ArcGIS och GEOSECMA. Detta bör användas i större utsträckning, dels för insamlande av underlag, men även i det praktiska arbetet både vad gäller planering samt drift och underhåll.
Målet är dels att utveckla innehållet så att all nödvändig information kring dagvattenhantering finns i ett för berörda tjänstemän tillgängligt kartbaserat verktyg och
dels att utveckla hur vi använder GIS-verktyg för analys, dialog och dokumentation. Kommunens dagvattengrupp ansvarar för att samordna dagvatteninformation, utveckla och hålla underlagssamordningen i GIS aktuellt.
Underlag kan handla om att det illustreras direkt i kartan (till exempel ytavrinningsvägar, riskanalyser och vattennivåer vid olika scenarios) vilket skulle förenkla analys av påverkan på dagvattenflöden och föroreningsbelastning inom avrinningsområdet vid exempelvis detaljplaneläggning. Detta gäller även de anordningar, gator eller gröna stråk som pekas ut som viktiga för skyfallshanteringen.
Strategisk samhällsplanering har det övergripande ansvaret och total överblicken över dagvattenfrågorna i och med ansvaret för dagvattengruppen. Det digitala underlaget för åtgärder som genomförs i syfte för större regn – extrema regn ansvarar Strategisk samhällsbyggnad för är digitaliserat och aktuellt.
Även externa datakällor kan hämtas in i kartan i utökad grad, t.ex. data från:
- SMHI
- Vattenmyndigheten
- KlimatGIS Östergötland, Länsstyrelsen
- VISS
- Klimatportalen
- SGU
Övrigt finns förslag på att hitta information från andra externa källor enligt den referenslista som anges i detta dokument.
VA-huvudmannen ansvarar för och använder sig av GIS baserat underhållsystem för VAkollektivets dagvattenledningssystem. De delar av skattekollektivets dagvattenledningssystem, på allmän platsmark, ansvarar Gata och Park för och finns redovisat i GIS-underlaget som VA-huvudmannen använder sig av. GIS-verktyget spela en viktig roll att visa på ansvarsfördelning samt dokumentation av inventering, drift och underhåll. Om ansvaret för dagvattenanordningar är tydligt ökar
chansen att regelbundet och korrekt underhåll genomförs, dessutom är det av stor betydelse för planering och finansiering av dagvattenåtgärder i framtiden.
Information gällande dagvattensystem inom kvartersmark-fastighetsmark som är i kommunalt ägo ansvarar Fastighetsenheten för att den informationen finns sparad. Om annan verksamhet ansvarar för fastigheten ska denne ansvara för att sin dokumentation finns registrerad på lämplig plats.
Sammanfattningsvis finns stor potential att vidareutveckla GIS-verktyget genom att ”direkt i kartan” fortlöpande dokumentera och tillgängliggöra det ständigt förbättrade kunskapsunderlaget som tas fram och bearbetas av dagvattengruppen. Detta gäller även framtida åtgärdsplaner och återkommande aktiviteter inom drift och underhåll. För att lyckas med GIS-utvecklingen krävs ett nära samarbete och stöd av kommunens GISexperter på Lantmäteriet.
Information om avrinningsområden för dagvatten
Markytor kan delas in i olika avrinningsområden för dagvatten. De naturliga avrinningsområdena för dagvatten avgränsas av markens höjd som fungerar som en
vattendelare. Inom detaljplanerad mark, inom tätorter, delas avrinningsområden in efter hur dagvattenledningssystemet är strukturerat, dessutom finns det en ytlig avrinning på mark som sker vid större skyfall, då ledningar går fulla. Se även mer information om skyfall och avrinningsvägar i kap. 8.13 samt 8.14.
För VA-huvudmannen innebär det att utifrån den karttjänst man använder, kunna ta ut avrinningsområde för en utsläppspunkt för avledning av dagvatten till recipient. För strategisk samhällsplanering innebär det att karttjänster gällande vattenförekomster (VISS) samt lågpunkt med rinnvägar (KlimatGIS Östergötland) finns tillgängliga i kommunens GIS-system. Alternativt kan kommunen använda sig av egna framtagna kartunderlag.
Ansvaret för underlag till indelningen av avrinningsområden inom kommunen är fördelat enligt följande:
Inom verksamhetsområde för dagvatten
- VA-huvudmannen ansvarar för att avledningsområden för dagvatten i tätorter med dagvattenledningar finns kartlagt i kommunens GIS-system.
- Strategisk samhällsplanering ansvarar för att information gällande ytavrinning i tätorter finns i kommunens GIS-system.
Utanför verksamhetsområde för dagvatten
- Strategisk samhällsplanering ansvarar för att information gällande avrinning utanför tätorter finns tillgängligt i kommunens GIS-system eller via externa GIS-system.
Följande delar inom digitala verktyg och extern information ingår för att säkerhetsställa en god dagvattenhantering:
- Dagvattengruppen arbetar fram samordning av GIS-underlag och ansvara för att det är aktuellt. Ansvarar för externt underlag som används är aktuellt.
- VA-huvudmannen ansvarar för digitaliserad redovisning av VA-kollektivets dagvattenledningssystem samt andra GIS-underlag som berör dagvatten och är
kopplat till verksamheten. - Gata och Park ansvarar för digitaliserad redovisning av skattekollektivet dagvattenledningssystem samt andra GIS-underlag som berör dagvatten och är
kopplat till verksamheten. - Strategisk samhällsplanering ansvarar för digitaliserad redovisning av lågpunkter och ytavrinningsvägar samt av skattekollektivets dagvattenlösningar kopplat till
översvämning och andra GIS-underlag som berör dagvatten och är kopplat till verksamheten. - Fastighetsenheten ansvarar för att dokumentation finns tillgängligt i digitalt register gällande dagvattenlösning på de fastigheter som man ansvarar för.