Övergripande ansvarsfördelning
Bilaga 1 innehåller information om hur ansvaret för en hållbar dagvattenhantering är fördelat i den politiska organisationen för Motala kommun. Ansvarsfördelningen baseras på lagar, branschstandarder och kommunens reglemente. Ansvaret fördelas utifrån nederbördens återkomsttid *3.
Bilaga P1 Politisk ansvarsfördelning med fokus på dagvattenhantering (PDF, 46 kB)
Uppdelningen bygger på följande:
- VA-huvudmannen har ansvar för att avleda dagvatten inom beslutade VAverksamhetsområden. VA-huvudmannen följer de branschriktlinjer som ges ut av Svenskt Vatten. De funktionskrav som anges är den säkerhetsnivå vilken verksamheten behöver följa för att leva upp till bestämmelserna i vattentjänstlagen.
- Kommunen är en stor fastighetsägare, både inom kvartersmark samt allmän platsmark, med ansvar att avvattna sin fastighet, skydda sin egen fastighet och inte orsaka skada på andra fastigheter samt rena dagvatten som avleds från fastighet.
- Kommunen har ett ansvar att hantera dagvattenfrågor i sin översikts- och detaljplanering, I detaljplaner ska hanteringen säkerställas och skyddsåtgärder för att motverka översvämning anges. Kommunen arbetar för en generell säkerhetsnivå på 100 –års regn i detaljplanerat område om inget annat anges. Upp till 10 år efter att en detaljplan vunnit laga kraft, har kommunen ett ansvar för skador som uppstår till följd av brister i planeringen.
- Kommunen ansvarar för beredskapsplanering när det gäller större oväntade väderhändelser.
Ytterligare vägledning, främst för anställda inom kommunen, finns i avsnittet ”riktlinjer för hållbar dagvattenhantering”.
Riktlinjer för hållbar dagvattenhantering
*3 Med en händelses återkomsttid menas att händelsen i genomsnitt inträffar eller överträffas en gång under denna tid. Återkomsttider beräknas med statistiska metoder genom extremvärdesanalys av långa serier av kontinuerliga mätningar.