Lagstiftning
Hanteringen av dagvatten styrs bland annat av följande lagstiftning:
- Lagen om allmänna vattentjänster (2006:412) (LAV)
- Plan- och bygglagen (2010:900) (PBL)
- Boverkets byggregler (BBR)
- Miljöbalken (1998:808)
- Förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd
- Naturvårdsverkets föreskrifter om rening och kontroll av utsläpp av avloppsvatten från tätbebyggelse (SNFS 2016:6)
- Ramdirektivet för vatten (vattendirektivet 2000/60/EG)
- Lagen om skydd mot olyckor (2003:778) (LSO)
- Lagen om kommuners och landstingsåtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (2006:544)
- Europaparlamentets och rådets direktiv om bedömning och hantering av översvämningsrisker (översvämningsdirektivet 2007/60/EG)
Enligt miljöbalken är dagvatten inom detaljplanelagt område avloppsvatten. Hantering av avloppsvatten är miljöfarlig verksamhet och lagen ställer därmed särskilda krav på den som är verksamhetsutövare och den som har tillsyn över verksamheten. I de fall dagvatten klassas som avloppsvatten ska dagvattnet renas och tas om hand på ett sätt som inte skapar olägenhet för människors hälsa eller miljö.
Enligt miljöbalken *1 har en fastighetsägare ett ansvar för att avvattna sin fastighet, det vill säga vidta åtgärder för att undvika skador på egen och andras mark. VA-huvudmannen har sedan ansvar för att avleda det insamlade dagvattnet, inom ett beslutat verksamhetsområde för dagvatten, till en lämplig utsläppspunkt. Inom verksamhetsområde för dagvatten är PBL ett stöd för att närmare reglera de fysiska förutsättningar som behövs för dagvattenhanteringen. Utanför verksamhetsområde ansvarar fastighetsägaren för att avvattna dagvatten till lämplig utsläppspunkt.
Det finns flera definitioner av dagvatten. I naturvårdsverkets föreskrift *2 definieras dagvatten som ”Nederbördsvatten, dvs. regn- eller smältvatten, som inte tränger ned i marken, utan avrinner på markytan”. I samband med motivering till upprättande av lagen för allmänna vattentjänster (LAV) definieras dagvatten enligt följande: ”Med dagvatten avses tillfälliga flöden av exempelvis regnvatten, smältvatten, spolvatten och framträngande grundvatten”.
1* 9 kap. 9 § 2st MB samt 2 kap. MB
2* SNFS 2016:6